Üdv a klubban! - Intolerancia I.

 2010.01.20. 16:46

Nagyjából egy hónapja pedig megjelent egy cikk az Indexen arról az uniós kezdeményezésről (persze amerikai mintára), mely szerint a dohánytermékekből ki kellene vonni az ízekért is felelős adalékanyagokat, ezzel ösztökélve a leszokást. Már ennek olvasásakor is mocorgott bennem a sértett igazságérzetem, de igazán csak akkor szorult ökölbe a talpam, mikor a minap belefutottam az egyik közösségi portálon egy klubba, amely így hirdeti magát: 

Nem dohányzom, és büszke vagyok rá!
 
Szia! 
Ez a klub neked jött létre, ha
 
- nem dohányzol
- idegesít, ha valaki a közeledben dohányzik
- zavar, hogy az utcán mindenhol eldobott csikkek hevernek
- mérgelődsz, ha nem tudsz beállni a buszmegállóba, mert egy dohányos épp telepöfékeli
- te sem szereted, mikor jó nagyot szív valaki a cigarettába, aztán felszáll a buszra és melletted fújja ki a füstöt
- nem tudsz elmenni egy szórakozóhelyre anélkül, hogy ne a cigarettától bűzlenél
- zavar, ha azt látod, hogy egy nő babakocsiban tolja a gyerekét és közben cigarettázik
- esetleg te is lakótelepen laksz és nem tudsz kiteregetni, mert a fölötted lakó folyamatosan dohányzik és a frissen mosott ruháidra hullik a hamu
- valamelyik rokonod, barátod, vagy más, hozzád közel álló személy dohányzik és szeretnél segíteni neki a leszokásban, de mindeddig sikertelen próbálkozásaid voltak ... stb.
 
S bár én ezzel még szerencsére nem találkoztam, mivel nem járok lifttel, de Péter kedvéért megemlítem ezt is: A liftben dohányzás is nagyon ronda dolog, ott tényleg nincs esélye az embernek, hogy friss levegőhöz jusson.
 
(Naiv módon remélem, hogy talán segíthet ez a klub.)
 
Ezt a klubot nem csak azért hoztam létre, mert én nem dohányzom és idegesít a cigarettafüst, hanem azért is, mert talán ezúton felhívhatom a dohányosok figyelmét arra, hogy súlyosan káros szenvedélynek hódolnak, ráadásul nem csak a saját egészségüket veszélyeztetve, hanem a körülöttük élő, passzív dohányosok kárára is.
 
Titkon remélem azt is, hogy a családtagjaim is olvassák e sorokat, akik rajtam kívül mind-mind erős dohányosok és a folyamatos megjegyzéseim és leszokásra intő szavaim mellett ilyen módon is üzenhetek nekik: SZOKJANAK LE !
 
Ha te is dohányellenes vagy és szeretnéd ezt tudatni másokkal is, szívesen látlak a klubban! 
 
 
Ez ismét adott egy orbitális pofont a toleranciaküszöbömnek. Birkatürelmű ember vagyok, sok mindent megértek, elfogadok, elviselek, lenyelek, elnézek és megbocsátok. Sok mindent tolerálok, de egyvalamitől kinyílik a bicska a zsebemben: ha azt látom, hogy nekem vagy bárki másnak szégyellnie kell(ene) magát azért, mert valamiben más, mint mások. Ha valamiben eltér, ha valamit másképp gondol, csinál, érez. Mondjuk dohányzik (vagy épp tetovált). Ha azt látom, hogy emiatt sérülnek a jogai, az önérzete, az értékelése.
A mai überliberális, übertoleráns, überüber világban azt hinné az ember, hogy erre kevés példa van, de a hétköznapok világa minden, csak nem toleráns.
 
A „Büdös bagós” klisé
 
Itt van mindjárt a társadalom azon, nem elhanyagolható rétege, aki dohányzik: Magyarországon nagyjából 2,6 millió dohányos él; körülbelül 1,6 millió férfiról és egymillió nőről van szó. Ezek az emberek 2009-ben 298 milliárd forint költségvetési betételt jelentettek az államnak, ami a kormány 2009-es költségvetési bevételének a 3,58%-a. És ebben még csak a dohánytermékek jövedéki adója szerepel, az áfa nincs beleszámítva. Összességében a dohányzással kapcsolatos költségvetési bevételek elérik a teljes bevétel 5%-át. Csak összehasonlításképp: ez a 298 milliárd forint két éven át képes fedezni teljes egészében a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő kiadásokat. Vagy más szemszögből: ez az összeg (csak a jövedéki adó!) a 2009-ben egészségüggyel kapcsolatos költségvetési kiadások (úgyis mint Gyes, GYED, táppénz, ellenőrzések, szűrések, gyógyszertámogatás, gyógyászati segédeszközök, stb.) 22%-át fedezi. Nem is rossz arány.
 
Ezek után az ésszerűtlenség tetőfoka azzal az érvvel szidni a dohányosokat, hogy mekkora összegeket emésztenek el a különböző betegségeikkel. Cikkek sorai szólnak arról, hogy a szemét bagósok betegségei hogy zabálják az állam pénzét, és úgy általában is mennyire károsak a társadalomra.
Miért is károsak? Általában 3 érv szokott elhangzani: 1) mert károsítják a saját egészségüket; 2) mert károsítják mások egészségét; 3) mert a dohányzás zavaró, idegesítő.
Hát menjünk sorban:
1) Mint látható, az egészségügyi ráfordításokat bőven fedezi az általuk fizetett jövedéki adó és áfa.  Ha tehát anyagi okokból aggódsz mások egészségéért, ne tedd. Egyéb vonatkozásban meg semmi közöd nincs hozzá, ki mit tesz a testével. Más sem beszélhet bele, hogy te mennyit és mit eszel, vagy hogy sportolsz-e.
2) Szintén érv a passzív dohányzás és szövődményei. Ez megközelítőleg akkora baromság, mintha elmennél egy Picsa koncertre, bemennél a tömeg sűrűjébe, aztán panaszkodnál, hogy kiverték a fogad vagy betörték az orrod a szemét pogósok. A döntés a kezedben, minek mentél oda? Régen, amikor még tényleg bárhol rá lehetett gyújtani, talán megállta volna a helyét ez az érv, de mára már szabályok tucatjai védik a nemdohányzók érdekeit. A munkahelyeken megvan a dohányzásra kijelölt hely, a tömegközlekedési eszközökön nem lehet rágyújtani, az éttermekben szintén nem. A saját lakásodban te vagy az úr… akkor tehát hol is vagy kitéve a passzív dohányzásnak? Az utcán, a megállókban? Ne nevettess. Előbb pusztulsz bele a kipufogógázba, mint abba a dohányfüstbe, amit az utcán tüdőzöl le. Hogy emberileg zavar, megértem. Egyeseket meg az zavar, hogy mások mosdatlanok, nyilvánosan nyalják egymás manduláit, vagy épp olyan kövérek, hogy dupla helyet foglalnak a metrón. Mégsem lehet korlátozni a jogukat, csak mert csókolóznak vagy mert dagadtak…
A legtöbb szórakozóhelyen, étteremben megvan a dohányzásra kijelölt hely. Nem tudsz elmenni egy szórakozóhelyre anélkül, hogy cigarettától bűzlenél? Ejnye. Tessék választani egy olyan helyet, ahol nincs dohányzás. Valóban, ezzel korlátozva vagy a mozgásodban, de ne feledd: a dohányos is éppúgy korlátozva van: ő meg nem tud olyan helyre menni, ahol nem lehet rágyújtani. Ezt hívják kompromisszumnak. Más kérdés, hogy te, kedves nemdohányzó, szarsz a kompromisszumra, te mindent akarsz. Hát, ez megint csak nem így működik.
Tehát ismétlem: ne menj oda, ahol dohányoznak. És fogadd el, hogy bizony, vannak ilyen helyek. Pont.
3) A világon ezer és egymillió dolog van, ami zavaró. Téged zavar, hogy más dohányzik. Mást meg zavarja a csípőnadrágra ráfittyenő háj látványa, a megállókban alvó hajléktalanok, a köszönni nem tudó eladók, a tülekedő tömeg a hatos villamoson, az aluljárókban felbukkanó utcazenészek, vagy épp a butaság. Számomra zavaró egy talpig pinkbe öltözött szöszi a metrón. (Főleg, ha piros kiegészítőt vesz fel hozzá.) Zavar, ha valaki virággal száll fel arra a buszra, amin utazom, mert allergiás vagyok a virágporra. És határozottan hülyének nézek mindenkit, aki nem szereti a grízes tésztát… De azért vagyunk emberek, hogy szocializálódjunk: megtanuljuk a társas érintkezés szabályait, elfogadjuk, hogy van pár dolog, amit mások másképp szeretnek, másképp látnak, másképp gondolnak. Még akkor is, ha nekünk ez zavaró. Tessék elfogadni, hogy a dohányzás akkor is normális dolog, ha neked nem tetszik. És nem egészségtelenebb, mint egy, a méretednél két számmal kisebb nadrágba bújni, ami elszorítja a keringést.
Minden más probléma, ami felmerülhet a témakörben, nem dohányzás-specifikus. Az az ember, aki felszáll a buszra, és ott fújja ki a füstöt, nem ott követi el a hibát, hogy dohányzik. Hanem ott, hogy bunkó. Aki rád szórja a hamut a felső erkélyről, nem azért teszi, mert dohányzik, hanem mert bunkó. Aki a liftben (tehát egy tiltott területen, 3 köbméteres térben) veled összezárva rágyújt, bunkó. Aki a csikkeket eldobálja az utcán, bunkó.
Ezeket a dolgokat lehet utálni, de felesleges érte a dohányosokat hibáztatni. A legtöbbjük ugyanis nem fog rágyújtani ott, ahol másokat zavar, és nem fog szemetelni. Aki mégis megteszi, az nem tanulta meg a társas együttélés szabályait, magyarán: bunkó. És dohányzástól függetlenül bunkó. Az ilyen ember nem csak a csikket dobja el, hanem a zacskókat, használt zsebkendőt vagy a blokkot is. Az ilyen ember nem csak a hamut szórná rád, hanem ha lenne virágja, akkor az elszáradt leveleket is ledobálná. Az ilyen ember nemcsak a füstöt fújja a buszra, hanem üvöltve hallgatja a zenét, vagy ordítva telefonál.
Ebben az esetben viszont legyél szíves megalapítani a „Nem vagyok bunkó és büszke vagyok rá” klubbot, és a fent leírt dolgokért ezen klub keretei között panaszkodj, ne a dohányosokat vegzáld.
 
Megjegyzés: Büszkének lenni valamire, ami nem a te érdemed, nem valami bölcs dolog. Légy büszke arra, ha mondjuk dohányoztál, de leszoktál. Az elég kemény feladat, kihívás, amit teljesíteni szép. Egy küzdelem önmagaddal. Légy büszke arra, ha bármilyen függőségedtől megszabadultál. De ne légy büszke arra, hogy sosem dohányoztál. Az olyan szánalmas, mintha arra lennél büszke, hogy kék a szemed vagy hosszú a lábad. Örülhetsz neki, de nem a te érdemed. Nem küzdöttél meg érte, nincs mögötte teljesítmény. Fogalmad sincs a másik oldalról. És emellett… sosem tudhatod, mikor kerülsz át a sötét oldalra. Van olyan barátnőm, aki 20 éven át következetesen pfujolta a cigarettát… a jogi egyetem alatt aztán rászokott.
 
A „Kövér disznó” klisé
 
És ha már skatulyázgatunk, én is alapítottam fejben egy klubot, a neve „nem vagyok dagadt malac, és büszke vagyok rá”.
 
A felhívás:
 
Ez a klub neked jött létre, ha
 
- nem vagy kövér
- idegesít, ha valaki a közeledben szemérmetlenül mutogatja a kövér testét, rengő háját
- zavar, hogy az utcán mindenhol dagadt disznókat látsz
- mérgelődsz, ha nem tudsz leülni a buszon/metrón/villamoson, mert egy kövér malac dupla helyet foglal
- te sem szereted, hogy fel sem férsz a buszra ezek miatt a hájpacnik miatt
- nem tudsz elmenni egy szórakozóhelyre anélkül, hogy ne látnál kövér lányokat hastopban és két számmal kisebb csípőnadrágban, amire rálóg a hájuk
 - zavar, ha azt látod, hogy egy szülő a hatodik szelet tortát is letolja a dagadt kölyke torkán, csak még ezt az egyet, ez még beléd fér-jelszóval.
- esetleg te is lakótelepen laksz, és nem tudsz aludni, mert a fölötted lakó folyamatosan mászkál, és a mázsás teste alatt dübörög a padló
- valamelyik rokonod, barátod, vagy más, hozzád közel álló személy túlsúlyos és szeretnél segíteni neki a lefogyásban, de mindeddig sikertelen próbálkozásaid voltak ... stb.
 
S bár én ezzel még szerencsére nem találkoztam, mivel nem járok lifttel, de a teljesség kedvéért megemlítem ezt is: A liftben összeszorulni egy hájpacnival, nyáron, 40 fokban is nagyon ronda dolog, ott tényleg nincs esélye az embernek, hogy friss levegőhöz jusson... vagy úgy egyáltalán, hogy bármilyen levegőhöz jusson.
 
(Naiv módon remélem, hogy talán segíthet ez a klub.)
 
Ezt a klubot nem csak azért hoztam létre, mert én vékony vagyok és idegesítenek a kövér emberek, hanem azért is, mert talán ezúton felhívhatom a túlsúlyosak figyelmét arra, hogy súlyosan káros szenvedélynek hódolnak, ráadásul nem csak a saját egészségüket veszélyeztetve, hanem gyermekeikét is, nem beszélve a körülöttük élőknek okozott esztétikai károkról.
 
Titkon remélem azt is, hogy a családtagjaim is olvassák e sorokat, akik rajtam kívül mind-mind kövérek és a folyamatos megjegyzéseim és lefogyásra intő szavaim mellett ilyen módon is üzenhetek nekik: FOGYJANAK LE!
 
Ha te is hájpacni-ellenes vagy és szeretnéd ezt tudatni másokkal is, szívesen látlak a klubban! 
 
 
Szemét dolog? Megbántok vele másokat? Intoleráns vagyok a társadalom egy rétegével szemben? Igen. Ártanak ők valakinek? Igen.
Ártanak maguknak. A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány okozta elhízás magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez vezet, a szív-és érrendszeri betegségek első számú okozója. Hazánkban az emberek fele (!) szív és érrendszeri megbetegedésben hal meg, és ennek fő okozója a hipertónia. Nagyjából 1 millió ember kezelteti magát magas vérnyomással, de ha belevesszük azokat is, akik csak szenvednek, de nem mennek orvoshoz, akkor a felnőtt lakosság 40%-áról van szó. A lehetséges kimenetek: szívroham, agyvérzés, érszűkület, trombózis, embólia… Mindez az anyagi oldalról nézve is elég súlyos, és itt nincs semmiféle jövedéki adó a csokoládéra vagy a zsírszalonnára kivetve, ami legalább fedezné a költségeket.
Ártanak másoknak, például a gyermekeiknek. A fiatalkori elhízás kétségbeejtően megugrott, nem csak hazánkban, hanem szerte a világon. Ez pedig a szülők felelőssége. Amikor a nem megfelelő táplálékot, a kényelmi ételeket teszik a gyerek elé, amikor a szeretetet étellel pótolják, amikor a saját rossz példájukat örökítik tovább, mint követendő mintát, akkor folyamatosan tesznek 1-1 lépést afelé, hogy az a gyerek 40 évesen infarktust kapjon.
És ártanak másoknak, mert zavaróak. Ebben pedig nagy szerepe van a médiának is, ami az utóbbi években azt kommunikálja, hogy fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk. (lásd Dove.) Persze, ez a hozzáállás helyes mindaddig, amíg a bőrszínünkről, a lábunk hosszáról, a mellméretünkről vagy az orrformánkról van szó. Az adottságokról. De azt hirdetni, hogy fogadjuk el a kövérséget nagyjából olyan, mint azt hirdetni, hogy fogadjuk el a rákot vagy a Parkinson-kórt, harc nélkül. A kövérség nem adottság, hanem betegség, egy káros szenvedély, a zabálás tünete. (Félreértés ne essék, a beteges soványság semmivel sem jobb, legfeljebb kevésbé halálos).
A média azonban ahelyett, hogy küzdene ellene, védelmébe veszi, bátorítja ezt a tünetet. Ennek eredménye az a nálunk is jól megfigyelhető jelenség, ami a Tehenalissimus Grandiosus Izlésficamosus nevet érdemelte ki a szótáramban: A lány, aki has-derék-csípő szekcióban nem alábecsülendő felesleggel rendelkezik, ezt azonban nem fedi el. Sőt, a megmutatására is a legtorzabb formát választja: felvesz egy répafazonú nadrágot. Csípőszabásút, két mérettel kisebbet. És ennek megkoronázásaként választ hozzá egy szűk topot-pólót, ami épp derékig ér. A szűk nadrágba a háj nem fér bele, így hát felnyomódik a nadrág fölé. Ott viszont, engedelmeskedve a gravitáció törvényének, visszasüpped, egyfajta természetes úszógumi-övet képezve a nadrág felett. És a felső pont addig ér, hogy mindezt már ne tudja eltakarni… Hölgyeim, kevés ehhez foghatóan undorító látvány van a világon. Garantáltan ezerszer zavaróbb tud lenni, mint egy megállóban dohányzó ember, és legalább olyan neveletlen dolog ilyet felvenni, mint a buszon kifújni a füstöt.
 
Szeretném leszögezni (mielőtt még egy sötét éjjel hazafelé egy kövér gerillacsapat elkapna, és büntetésből felfalna), hogy semmi bajom a kövérekkel. Nem érdekelnek. Csak összehasonlításképp írtam mindezt, mert mind az érintett társadalmi csoport, mind pedig a probléma legalább akkora, mint a dohányosoké. De míg a dohányosokat szidni, alázni, kirekeszteni és a jogaik kurtítását követelve tüntetni egyre trendibb, addig ugyanezt tenni a kövérekkel már ombudsmanért kiáltó bűn, és mérhetetlen intoleranciára vall. Ugye?
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://videkilany.blog.hu/api/trackback/id/tr521687979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sv650s 2010.01.21. 16:19:58

dohanyoztam, leszoktam.
mit nyertem? :)

Frucsasz 2010.01.21. 16:22:47

@sv650s:
1.Tapasztalatot?
2. A tudást, hogy képes voltál rá, hogy erős vagy.
3. Ha szerencséd van, akkor néhány év pluszt
4. ha nincs szerencséd, pár kiló pluszt
5. az egyik indexes cikk alapján lehet, hogy cukorbetegséget (index.hu/tudomany/2010/01/05/a_dohanyzas_es_a_leszokas_is_noveli_a_diabetesz_kockazatat/)

+ 1: az elsimerésemet :)

havaj 2010.01.21. 21:08:33

természetesen a másodikba. :)
nem mintha nem tudnám, hogy pár kiló plusz még mindig sokkal kevésbé káros mint cigizni. de akkoris.

jacek 2010.01.22. 09:03:52

Tetszik az írásod, nagyon érdekes gondolatok és szinte teljes mértékben egyetértek veled.

Ugyanakkor elég veszélyes terep. Ezt hívják egyesek rasszizmusnak.
Utálom a cigányokat.
Utálom a zsidókat.
Utálom a sárgákat.
Utálom a nácikat.
Utálom a buzikat.
Utálom a kövéreket.
Utálom a dohányosokat.
Utálom a büdös parasztokat a buszon/metrón/villamoson.

"Nem dohányzom, és büszke vagyok rá!"
Egy nagy lóf...t!
Dohányzom.
Kulturáltan.
Mindig figyelve arra, nehogy valakinek a privát szférájába fújjam a füstöt.
És nem vagyok büszke arra, hogy dohányzom. Viszont büszke vagyok rá, hogy figyelmes vagyok a nemdohányzó embertársaimmal szemben.

Rasszista vagyok.
És nem vagyok büszke rá.
De vállalom.
Sok barátom megvet érte.
És amikor néhány éve kórházba kerültem, mindenki első kérdése ez volt: "Cigányok voltak?"
Ezek után legalább arra büszke vagyok, hogy én vállalom.

Te is kicsit rasszista vagy.
Természetesen ezt nem bántásnak és negatív megkülönböztetésnek szánom.
Sokkal inkább a szónak azt a jelentését érzem, amikor a nagy átlag a normális, és a normálistól eltérő a rossz/gonosz/üldözendő/büdös/paraszt. És lehet hogy furcsán hangzik, de én ezt inkább dicséretnek szánom, mint sértésnek.

Ha nem értesz velem egyet vagy megbántottalak, bocsánatot kérek.

Frucsasz 2010.01.22. 09:58:26

@jacek: Szerintem a rasszizmus az, ha valakit a "faja" alapján gyűlölök. Pl. zsidó, cigány.
Én ezt sem tartom jó dolognak, mert klisékre épül... de ezeknek a kliséknek néha van alapjuk is. (pl. ha megvernek az utcán a 8. kerületben, én is cigányokra fogok gondolni.)
A rasszizmus alapja az a feltevés, hogy egy adott népcsoport tagjai hasonlóképp viselkednek. Részben, mert a vérükben van, de leginkább azért, mert a szociális hátterük is hasonló. Ha valaki azt látja otthon, hogy a családja megél a semmiből, akkor benne sem az fog kialakulni, hogy mennyire jó ötlet is a munka.

Bár nem tartom helyesnek a rasszizmust, valahol én is az vagyok, hiszen klisék alapján gondolkodom én is. Igenis görcsbe rándul a gyomrom, ha egy csapat cigány mellett kell elmennem este az úton. Nem helyes. Nem jó, és em vagyok rá büszke, de akkor is így van. Tudatosan próbálom magamban kiírtani ezeket az előítéleteket, pontosan azért, mert tudom, hogy nem csak ilyen van. Vannak mások is, akik származástól függetlenül dolgoznak, tanulnak, küzdenek. Én is ismerek nem egyet...

A rasszizmusnál azonban sokkal jobban elítélem azokat, akik nem is származás, hanem abszolút szubjektív tényezők alapján kategorizálnak.
Például a "nem dohányzom és büszke vagyok rá" klubbot. Akik szerint aki dohányzik, z egy társadalom legaljára se való bunkó, és szégyellje össze magát. Holott van magyar dohányos, van cigány dohányos, van német dohányos, van zsidó dohányos. Van diplomás és analfabéta, vicces és unalmas, van udvarias, kulturált és van bunkó. Más-más társadalmi rétegből, más szociális háttérrel. Az egyetlen közös bennük, hogy dohányoznak. Ehhez képest rájuk húzni egy klisét, hogy ők márpedig mind büdös bunkók, és károsak, na ez az igazi beszűkült, begyöpösödött idióta gondolkodásmód. Ez az, ami igazán káros, amit nagyon elítélek.

Ezért is lett ez a psozt, és nem véletlenül kapta az I. sorszámot... készül a többi hasonló kliséhez is.

Egyébként nagyon fiatal korom óta, kb 13 éve rendszeresen dohányzom. Illetve dohányoztam. 19 évesen abbahagytam, mert nagyon beteg lettem, aztán 4 év után, 23 évesen újrakezdtem. Most ismét leszokóban vagyok, amolyan kocadohányosként tengetem napjaimat. Hétköznap nem is kívánom, de ha társaságba megyek, iszogatunk, akkor egész egyszerűen szükségem van a bor mellé a cigire is.

Haloperidol 2010.01.31. 18:15:51

Honnan van a forrás a dohányosok által termelt költségvetési bevételekről? És honnan tudod, hogy a dohányosok bőven megfizették az eü. ellátásuk költségét? Mert, ha ez valóban igaz lenne, akkor Mo. egyedülálló lenne a világon azok közül az országok közül, ahol nem piaci alapú az eü. ellátás.
Az USA-ban az 1950-es évektől végeztek nagy létszámú orvosi tanulmányokat a dohányzás eü. hatásairól. Amikor ezeknek az eredményei kijöttek, utána államilag finanszírozott óriási dohányzásellenes reklámkampányokat indítottak. Évek múlva egy másik felmérésben kiszámították, hogy minden kampányra fordított dollár 3 dollár megtakarítást okozott az eü. kiadásokban, csak azért, hogy az emberek nem dohányoztak annyit. Ennyit arról, hogy a dohányosok megfizetik az eü ellátásukat, ami egy nagy marhaság.

Aki dohányzik, azt egyébként én is megvetem, mert 1. hülyének tartom, hogy ilyen marhaságra költi a pénzét, 2. gyenge jelleműnek tartom, hogy nem képes leszokni.

Frucsasz 2010.01.31. 18:27:17

@LION_heart: A válaszok: a számokat a KSH, illetve a Pénzügyminisztérium által közzétett adatokból vettem. Ha nem hiszed, velük vitatkozz, én nem tudom leellenőrizni, nem garantálom, hogy hiteles, bár szerintem az.
Egyébként (csak ,hogy kötekedjek, mert épp olyanom van): Ha ahhoz van kedvem, hogy azt állítsam, minden ember szőke, azt is megtehetem. Ez egy blog. Egy szubjektív napló, a gondolataimmal. Nem újság, ahol valós tényeket kellene közölni. Tehát még ha valótlant állítanék az adatokkal, ahhoz is jogom lenne. Persze nem teszem, mert nincs értelme.

Az ember sok hülyeségre költi a pénzét. Hülyeség a csokoládé, a kávé, a tea, az alkohol. Hülyeség a játékkonzol vagy a csúcskategóriás mobil is. Ugyebár, nem kell a megélhetéshez... Ezek közül a hülyeségek közül sok ártalmas, sok nem az. De nem hiszem, hogy tudnál olyan embert mutatni, aki ne költene legalább egyfajta ártalmas hülyeségre. Ennyi erővel 7 milliárd embert vethetsz meg.
Gyenge jellem: szeirntem tévedsz. Aki dohányzik, szabad akaratából teszi. Van, aki nem is akar leszokni, mert szeret dohányozni. Ő nem gyenge jellem, neki ez az ártalmas kis "hobbija". És van, aki szeretne leszokni, de nem tud.
Az ilyen ember nem gyenge jellem, csak van egy gyengesége. Attól még nem rossz. Pont erre akartam rámutatni a kövérséggel vont párhuzammal: ha megvetsz valakit, mert dohányzik, akkor vesd meg a kövéreket is. Ők is gyengék, hisz nem tudnak nemet mondani a zabálásnak, nassolásnak, nem képesek rávenni magukat, hogy tornázzanak... Az egésszel az a mondanivalóm, hogy rosszul viselem a hülyeségen alapuló diszkriminációt. Nem jó dolog a dohányzás, nem reklámozom, nem támogatom. De el sem ítélek érte senkit, mert nem ettől lesz valaki értékes vagy értéktelen.

És még egy gondolat: tisztelem azokat, akik leszoktak (bármiről, nem feltétlenül a cigiről). Ha közéjük tartozol, maxi respect, még ha nem is értek egyet a véleményeddel. De mélyen megvetem azokat, akik sosem dohányoztak, sosem voltak rászokva, és úgy prédikálnak gyenge jellemről...

Nagy_Cthulhu 2010.02.09. 14:18:48

Nos, én dohányzom, de ha társaságban vagyok, és nincs lehetőségem elkülönülni a többiektől, akkor mindig megkérdezem, hogy zavar-e valakit, ha rágyújtok. Eddig még sosem mondta senki, hogy igen.

Wendy Liebman mondta: "Folyton odajönnek hozzám, hogy zavarja őket, hogy dohányzom. Jó vicc, engem meg megöl."

No itt a pont. Mi köze másnak ahhoz hogy én hogy nyírom ki magam.

A poszt jó lett. Leszámítva a dagadt gyűlölő klub hasonlatot.

Egy dohányosnál fizikai nikotin függőség alakul ki. A pszichikai függőségekről nem is beszélve. Egy kövér embert mindaddig nem nézek le, amíg nem siránkozik hogy kövér. De amikor nyavalyog hogy ilyen, meg olyan sz.rul néz ki, akkor felmegy bennem a pumpa. (De nem azért mert a WC mellé ültem részegen.)
Ha valaki nem érzi jól magát a bőrében, akkor változtasson magán. Az ő döntése hogy jobb lesz-e az élete mert tevőlegesen változtat rajta, vagy marad minden a régibe.

Szerintem ha valaki nem tud lefogyni sokkal nagyobb akaratgyengeség, mint ha nem tud leszokni a cigiről.

Mondjuk én nem is akarok leszokni. Egy üveg sört nem bírnék meginni ha nem gyújthatnék rá közben. A sörről való leszokás pedig nem erős akarat hanem marhaság. :)

Frucsasz 2010.02.09. 14:25:04

@Nagy_Cthulhu: Teljesen, és 100%-ig igazad van. Főleg a sörrel kapcsolatban :)

A kövér emberes példa, ismétlem, nem komoly. Csak egyfajta hasonlat. Kiragadtam egy adott dolgot, ami zavarhat egy másik emberben. A valóságban nincs bajom a kövérekkel, tőlem aztán siránkozhatnak is, ha nem várják el, hogy tiltakozzam...én egyvalamire nem vagyok hajlandó: kegyességből hazudni nekik az alakjukról. Ha tényleg kövérek, és sirnak, hogy kövérek, meg szoktam mondani, hogy valóban azok, de tudnak tenni ellene, ha akarnak.
Egy gondom van velük, de az sem minddel, csak egy adott csoportjukkal: az irigy akaratgyengékkel. Akik nem boldogok kövéren, a boldogtalanság okát a testsúlyukban látják (tévesen), de túl gyengék ahhoz, hogy lefogyjanak. Így, egyfajta torz önigazolásként orrba-szájba szapulják azokat, akiket szerencsésebb alkattal áldott meg az ég. Ha valkin nincs 5 kiló plusz, arra már rögtön anorexiát kiáltanak, vag ráfogják, hogy biztos drogos, attól sovány. Ha valaki sportos, akkor rögtön ledeszkázzák, és még lehetne sorolni. Na, ez az, amitől bennem megy fel a pumpa.

Nagy_Cthulhu 2010.02.09. 15:55:05

@Frucsasz, az őzikelány:
Na igen, vannak ezek a rosszmájúak. De tesóm csajának a szobatársa (igen, közeli rokon :) ) is ez a fajta, ő ráadásul még ahol tud a másik alá is vág. Eldugja a jegyzetet, fúrja a társaságban stb. Persze lehet hogy nem a kövérsége miatt, hanem mert simán egy aljas ember.

A ducik másik általam kedvelt csoportja, a hamis önképet kialakítóké. Felveszik a pántos felsőt, meg haspólót, terrrmészetesen 3 számmal kisebbet. Na olyankor nem mondom hogy mihez nincs és ennyi ideig kedvem.

Na, most már jó lenne egy dagiposztot olvasni valahol, mert nagyon belejöttem. :)

Madpapa 2010.02.15. 12:30:52

Addig nem érdekel ez a dohányos dolog, míg az arcomba nem fújják és az el nem kezd zavarni.
Amúgy lehet pro és kontra véleményeket elmondani a dohányzás tiltásával kapcsolatban. Láttam olyan szituációt ( anno ) mikor a terhes kismama mellett az irodában, két kollega is egész nap pöfékelt. Vajon a születendő gyermek jogaival ki foglalkozott akkor?
Olyan szabályzókat létrehozni, hogy az mindenkinek tessen szinte lehetetlen. valakinek a jogai mindig sérülnek.

vén betyár 2010.03.01. 12:40:41

Nagyon jó poszt, nagyon jó kommentek.Őzikelánynak teljesen igaza van.A dohányzást is lehet kulturáltan gyakorolni, nem is szabad máshogy.Tiborutól olvastam egyszer, talán a Gyün, ami gyün-ben /Griffin és cimborái/ eddig a legjobb idevonatkozót.Jogos a pont, jogos a felháborodás Frucsasz!

DepecheAndi 2010.04.19. 08:51:00

Kedves cikkíró és kommentelők! Sajnos csak most akadtam rá erre a cikkre és bár valószínűleg már aktualitását vesztette és a kutya sem jár erre, de leírnám a véleményem.

A fent említett "Nem dohányzom és büszke is vagyok rá!" klubbal kapcsolatban szeretnék írni pár szót.

Én azt nem értem, hogy a kedves cikkíró és némely hozzászóló miért gondolja azt, hogy a klub bárkit is megkülönböztet amiatt, hogy dohányzik? Szerepel ez bárhol is? Teljes mértékben jó szándékkal és a leszokást választó emberek segítésére jött létre a klub és az üzenőfalán sem láttam soha, hogy bárki is elítélte volna a dohányosokat.
A cél elsősorban az, hogy a dohányosok felfogják: a nemdohányzók nem kívánnak még passzívan sem dohányozni, márpedig nagyon sok dohányos nincs tekintettel rájuk/ránk. Én sem dohányzom, soha nem is dohányoztam. Elítélni nem ítélek el senkit, természetesen, ahogy egy kommentelő is írta, mindenki úgy gyilkolja magát, ahogyan akarja. De tegye ezt úgy, hogy másnak ebben ne kelljen akaratlanul és részt vennie.

Tudom, hogy megosztja az embereket a klub (mostmár mondjuk ki, az iwiwen található), azonban szerencsére sokkal több ember látta meg a lényegét és nem támadásnak vette a kezdeményezést, hanem felfogta a valódi célját.

Márpedig a cél nem a dohányosok kirekesztése vagy megkülönböztetése, hanem figyelmüknek felhívása arra, hogy tartsák tiszteletben a nemdohányzók alapvető, tiszta levegőhöz való jogát.

Mindenesetre érdekes dolgokat olvashattam és örülök neki, hogy ekkora figyelmet kapott a klub, melyet én hoztam létre.

Tisztelettel Jáger Andrea,a "Nem dohányzom és büszke is vagyok rá!" tulajdonosa

Frucsasz 2010.04.19. 09:28:13

@DepecheAndi: Kedves Andi! Jelenleg agyrázkódással szédelgek, így nehéz összeszednem a gondolataimat, ha zavaros leszek, elnézést. De annyit mindenképp reagálnék, hogy:
- ez nem cikk, mivel a blog nem egy újság. Én pedig nem vagyok cikkiró.
- a klub számomra és néhány más ember számára is sértő, támadó. Az, hogy te erről nem értesülsz, még nem jelenti, hogy nem így van. Ha nem annak szántad, akkor is. Szerinted hány dohányos láthatta, és esett neki rosszul? Tudod, az "ellenes" szó nem épp barátinak minősíthető.
-Emellett az érződik, hogy dohányosnak lenni ciki, gáz, szégyellni való dolog. Holott nem az.
-Határozottan azt sugallja, hogy egy adott rétegnek (jelen esetben a nemdohányzóknak) legyen 100%-ban jó, egy másik réteg (jelen esetben a dohányzók) kárára, azt sehol sem nézve, hogy a dohányzók mit szeretnének. Nem a kompromisszumra törekszik, nem a békés egymás mellett élésre, hanem a diktatórikus eltörlésre. Ezért tartom a klubot is és ezáltal téged is intoleránsnak és kirekesztőnek. Az érdekes az, hogy te, ti toleranciát vártok el a dohányosoktól úgy, hogy cserébe nem adjátok meg ugyanazt.
- a klub egységesen, válogatás nélkül úgy állítja be a dohányosokat, mint tahó parasztokat. Holott ez csak egy szűk rétegük. Vannak igényes, másokra odafigyelő dohányosok is, de az igénytelen kisebbség, aki az erkélyről hamuzik és rágyújt a liftben, nagyobb figyelmet kap. Holott hidd el, egy zárt buszmegállóban rágyújtó, erkélyről lehamuzó vagy épp csikket elhajító ember engem éppúgy dühít. De nem azért viselkedik így, mert dohányos, hanem mert tajparaszt.

Emellett ez az egész nem rólad, rólatok szólt, inkább valamilyen szinten feszültséglevezető volt. Ez a klub nem oszt, nem szoroz (egyelőre még legalábbis), pusztán csak egy utolsó csepp volt a pohárban. Az utóbbi időben egyre több, egyre erősebb támadás érte a dohányosokat (is), így mikor a klubot 'szólítottam meg', valójában az összes korlátolt, beszűlült és önző embert próbáltam megszólítani. Ti csak egyfajta eszköz voltatok ehhez.
A posztom lényege az volt, hogy egyrészt kipuffogjam magam (mivel ez egy énblog, ez az elsődleges célja), másrészt meg hogy felhívjam a figyelmet a jelenkor egyik legnagyobb problémájára: az intoleranciára. A dohányosokkal szemben, a melegekkel szemben, a zsidókkal szemben, vagy bárki mással szemben, akinek egyetlen bűne, hogy más. Más mint te (mert dohányzik), más mint Vona Gábor (mert mondjuk cigány vagy meleg), vagy (pl. a kövérek esetében) más mint én.
- az alapvető, tiszta levegőhöz való jogodat meg kérd számon az autósokon, motorosokon, gyárakon is, mert így igazságos.

Ha úgy tetszik, a célom az volt, hogy felhívjam a nemdohányzók (nemmelegek, nemzsidók, nemcigányok, nemtetováltak stb) figyelmét arra, hogy tartsák tiszteletben a dohányzók (ésatöbbiésatöbbi) alapvető,dohányzáshoz, létezéshez és szabadsághoz való jogát.

havajj 2010.04.21. 11:35:20

namármost a nemtetováltak is bekerültek?? őrület :D

máskülönben az intoleránsaknak nincsenek jogaik? csak mert ha tovább gondoljuk az eszmefuttatást, nekik is alapvető joguk az intolerancia, a létezés és a szabadság...

Frucsasz 2010.04.21. 11:36:37

@havajj: Szerintem az intolerancia és a szabadság ellentétes irányúak. Ahol intolerancia van, ott nincs szabadság.

havajj 2010.04.22. 11:28:42

@Frucsasz, az őzikelány: de ha bárkinek megvonjuk a jogait bármitől, asse szabadság. a nemdohányzóknak joguk van utálni minket, nekünk meg őket azér mer utálnak minket, és pluszba ők még ezér is ellenségeskedhetnek kicsit.
ezér van nálam a kisbalta mindig. :)

Fitz 2010.06.03. 16:15:36

Ú, ez a Facebook lesz, mentem csatlakozom! :)

Frucsasz 2010.06.03. 16:16:50

@Fitz: nem facebook. Illetve, nem tudom, hogy ott hoztak-e már létre ilyet, de a fenti klub a konkurens közösségi portálon van.

yippyupp 2010.07.06. 19:24:52

komálom ezt a blogot, mennyi olvasnivaló
süti beállítások módosítása