Egy gondolat...

 2010.02.09. 15:16

Ez a mai nap ilyen mikroblogos lett, de nem baj. Néha ilyen is kell. Jönnek a gondolatok, amik ugyan közös tőről fakadnak, mégsem illeszthetők egyetlen koherens posztba. Gondolkodom, olvasok, érnek benyomások.

A változatosság kedvéért a boldogságról. Nem is olyan régen elgondolkodtam, vajon boldog vagyok-e. Az őszinte válasz akkor az volt, hogy nem. Elégedett voltam? Igen. Jól éreztem magam? Igen. Harmóniában voltam önmagammal? Igen. De boldog nem voltam. Körülnéztem az ismerőseim között, és legnagyobb meglepetésemre azt láttam, hogy ezzel más is így van, szinte senki nem boldog körülöttem. Nagyon kevés kivétel volt csak, és azok mind párkapcsolatban élnek. A többségre kétféle tendencia volt jellemző. Az egyik típus próbálta féktelenül tobzódva tettetni, hogy neki jajdejó az élete. Egyik buliból a másikba, egyik program, viszony, kaland a másik után, a lényeg, hogy csak otthon ne maradjon önmagával kettesben, egy pillanatra sem. Csak szembe ne kelljen néznie a ténnyel, hogy a veszett nagy magányt palástolja a barátokkal, szórakozással, csajokkal/pasikkal. A másik típus egyedül van ugyan, de nem magányos. Megtanulta jól érezni magát így is. Szereti, elfogadja önmagát, olyannak, amilyen. Nem esik kétségbe egy üres, otthon töltött este gondolatától. Ez a fajta kiegyensúlyozott, elégedett, harmonikus személyiség, jól érzi magát... épp csak nem boldog.

Én valahol a két kategória között mozgok. Egy hosszabb lélegzetvételű kapcsolat után utálok egyedül lenni, magányos vagyok, rettegek minden egyedül töltött éjszakától.  Aztán szépen lassan megszokom a helyzetet, elfogadom, megtanulom élvezni, meglátni az előnyeit... aztán már észre sem veszem, mikor csúszok át az elégedettségbe. Ennek ellenére boldog még sosem voltam párkapcsolaton kívül. Ezért is kezdtem el kérdezősködni a többi ismerősöm közt, hogy ez vajon a saját mentalitásomnak köszönhető, vagy más is így van vele. 

George Sand azt mondta: "Az életben egyetlen boldogság létezik, ha szeretsz és ha viszontszeretnek". Én is valahogy így érzek. Csak akkor vagyok boldog, ha teljes az életem, a teljességhez pedig számomra hozzátartozik, hogy legyen velem valaki, egy társ, akivel megoszthatom az örömeimet. Mit ér például egy utazás, ha nincs kivel átélned, vagy nincs kinek beszámolnod róla? Egy film, amit nem beszélhetsz meg, egy apró sztori a napról, amit úgy elmesélnél... minden öröm akkor tud kiteljesedni, ha mással is meg tudod osztani az élményt. Ha nem, akkor csak az öröm csontvázát kapod.

A szeretett személlyel megosztani valamit, ami neked örömet okoz: ez az, ami mindennél jobb. Ennyire egyszerű a képlet.

"A legmélyebb és legigazibb vágy annak a vágya, hogy közel kerüljünk valakihez. " (Paulo Coelho)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://videkilany.blog.hu/api/trackback/id/tr661742866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.02.11. 13:58:55

"Mindig igyekszem majd, hogy megőrizzem azt a keveset, amim van, mert túl kicsiny vagyok ahhoz, hogy át tudjam ölelni az egész világot."-Paulo Coelho

havajj 2010.02.13. 21:38:06

a magány nem olyan rossz dolog ha megszokja az ember szerintem. csak ki kell szakadni abból a körforgásból hogy az ember mindent megtesz hogy együtt legyen valakivel, aztán pedig mindent megtesz hogy szabaduljon tőle. :)

vagyok, aki vagyok... 2010.02.19. 12:13:18

no, milyen szép kis poszt!

azért az első lépés az, hogy magaddal rendben legyél. a második valóban az, szerintem is, hogy legyen valaki, aki szeret, akit szerethetsz. erről nagy viták vannak, hogy melyik a fontosabb és kell-e feltétlenül mindkettő, de "egyszerű halandóknak" valószínűleg igen. meg aztán saját tapasztalatom az, hogy a boldogságérzet az mindig csak egy-egy pillanat. persze ha naponta sok ilyen kis pillanatocska van, az azért már összességében olyan, mintha... :D

Szarrobbantó ügynök · http://szarrobbanto.blog.hu 2010.02.20. 16:06:46

Nekem most Csíkszentmihályi legismertebb könyve jutott eszembe, amiben leírja, hogy a tundrán élő, kutyákat tenyésztő nő, aki az év egyik felét teljesen egyedül töltötte, boldog volt, hasonlóan a gyári melóshoz, ugyanakkor mások, akiknek a munkaköréből arra következtethetnénk, hogy mindig szórakoztató és boldog életet él, nem volt boldog. Attól függ, hogy az életed hogyan éled meg, ami persze nem azt jelenti, hogy teljesen független lennél a közegtől, amiben élsz.

Összetett kérdés, a boldogság tudományos alapjai pedig még viszonylag kevés irodalomra épülnek.

Pinczes.Laszlo 2010.02.22. 06:12:57

Az a baj, hogy keverjük a cél és a következmény fogalmát. Amíg cél a pénz, és nem következmény, addig baszhatjuk, mivel ha sok is lesz, nem megfelelő a viszonyunk hozzá. A boldogság ugyanígy működik szerintem....amíg cél, addig nem éred el, de amint a hangsúlyt az élet helyes megélésére fekteted, a boldogság (akár nem várt) következmény lesz. Ennek fényében átértékelve a buddhizmus tanait, talán nem is arról van szó, hogy a vágyainkról való lemondással (pl boldogság) a boldogságról magáról is lemondunk, hanem csak el kell engednünk a célt, hogy következmény lehessen belőle. Persze ez az én értelmezésem, még van mit gondolkodni rajta :)

mazolika 2010.02.25. 09:11:08

Szerintem nem kellene a szeretetet ennyire behatárolni. Szeretni minden embert lehet, nem kell egy párkapcsolat ahhoz, hogy megosszuk örömeinket másokkal.

Mondjuk nem egészen értem, hogy neked mi a boldogság? Kiegyensúlyozottnak és harmónikusnak lenni már önmagában boldogság. Szerintem :D

vén betyár 2010.03.01. 15:55:03

Sokan nem szeretik vagyok, aki vagyok-ot,pedig nagyon megfontolandó, értékes hozzászólásai vannak.
Azt meg külön díjazom, hogy a csőr dzsinn észt nem moderáltad ki.
Fenébe, a Tiború-t meg a dohányzásával nem találom sehol.
süti beállítások módosítása