Apa

 2010.07.07. 21:17

Már több mint egy éve feltűnt, hogy baj van. Apa túl szégyellős volt ahhoz, hogy panaszkodjon, de ha nem is szólt, a jelek magukért beszéltek. Az én korábban mindig jó étvágyú, nagy pocakos apám elkezdett fogyni. A családi ebédek alkalmával egyre gyakrabban fordult elő, hogy már csak egy fogást evett, néha csak levest. Sokszor azt is kihányta.

Októberben aztán a félelem úrrá lett a szégyenérzeten, és orvoshoz fordult. Mesélt a doktornak arról, amit előlünk még mindig titkolt. A vérről. A fájdalomról.

Nem történt semmi. De semmi. Se kivizsgálás, se labor, se gyógyszer. Semmi. 

Áprilisra azonban már annyira súlyos lett a gond, hogy végül már az orvos se hagyhatta figyelmen kívül. Jött a vizsgálat.

Aztán jött a telefon. Apa felhívott, és közölte, valószínűleg rákos. 

Május. Újabb vizsgálatok… CT, vér, labor. Mikor már felkészültünk a legrosszabb hírekre, egyszer csak megjött a vérvizsgálat eredménye: negatív. Nem rák.

De addigra már ki volt írva a végbéltükrözés és a szövettani vizsgálat, így azt is megcsinálták. Mi nyugodtabbak voltunk, hiszen addigra tudtuk, a vérvizsgálat szerint nincs nagy baj.

Aztán jött a hidegzuhany: már a tükrözés alapján megmondták, hogy rák. Nagy daganat, rossz helyen. Hogy tényleg rosszindulatú-e, biztosra majd csak a szövettan dönti el.

Végül megjött minden eredmény. Végbélrák, áttétekkel hasi nyirokcsomókra. Nem műthető. Talán agresszív sugárkezeléssel és kemoval vissza lehet annyira szorítani, hogy később kivágható legyen. Talán. Áttétek. Hármas stádium.

Június. Újabb vizsgálatok jöttek, újabb tükrözés. Majd egy szerdai napon az eredmény: azonnal műteni kell. Ha lehet, ha nem, muszáj, mert nagy a baj.

Kapott is beutalót az I. sebészeti klinikára, pénteken befekvés, következő hét közepén műtét.

A tervek szerint. Nem értettük, minek kell pénteken befeküdni, hiszen hétvégén úgyis csak ügyeletes orvos lesz, nincsenek műtétek, nem fognak tudni csinálni vele semmit. De hát ez volt a parancs… Így hát Apa összecsomagolta a motyóját, és péntek reggel megjelent a klinikán. Ahol aztán délig ült, hogy végül közöljék vele: sztornó, nincs ágy, fáradjon haza vidékre, aztán majd hétfőn legyen szíves újra bebumlizni a csomagokkal. Akkor már lesz ágy. Talán. Egyébként is, ne aggódjunk, mondta a professzor: hétvégén úgyis csak ügyeletes orvos van, nem csinálnának Apával semmit. Nahát… 

Így hát hétfőn újra be. Délre már lett is ágy. Műtét? Még nem tudják. De minden délután 3-kor elsorolják, hogy következő napon kiket műtenek. Szóval várjunk.

Vártunk. Semmi. Végül szerda délután elhangzott Apa neve is. Műtét csütörtök fél 11. Nem kell túlzottan aggódni, valószínűleg meg tudják menteni a végbelét, kivágják a rossz részt. Nem kell majd kivezetni a hasra. 

Csütörtök reggel 10-re bementem Apához, hogy ne egyedül várja a műtétet. Nagyon félt. Bár már meg kellett volna kapnia a katétert és a fájdalomcsillapítót, ami elkábítja, még semmi nem történt. 

Fél 11: semmi. Aztán elmúlt 11 is, majd valamivel dél után - mikor már a nővérek is csodálkozva nézték, mit keresünk még mindig a kórteremben – végre megjött az ápoló a katéterrel és a műtőággyal. Az intenzív részleg ajtajáig kísérhettem, ott leültettek. Vártam. 

Fél 4-kor jött ki az ápoló, hogy túl vagyunk a műtéten, Apa jelenleg az ébredőszobában alszik. Aztán egy fél óra múlva kitolták. Iszonyatosan nézett ki, borzasztó fájdalmai voltak, pedig annyi morfiumot kapott, hogy egyfolytában a hányinger kerülgette.

Betolták a kórterembe, de nem mehettem vele, amíg át nem rakták a saját ágyára. Kívülről hallhattam csak a fájdalomkiáltásait. Mikor kitolták az immár üres, merő vér műtőságyat, a térdeim majdnem feladták a szolgálatot.

Amíg tudtam, mellette maradtam, borogattam. Pokoli szomjúság gyötörte, de nem kaphatott vizet. Se fájdalomcsillapítót. Kánikula volt, 40 fok, hőség, Üllői út, zaj. Nem tudott pihenni sem, fel-felriadt.

Aztán elaludt. Hazamentem. 

Másnap, mikor beléptem a kórterembe, már üres volt az ágya. Épp az ágyneműt húzta át egy nővér.

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://videkilany.blog.hu/api/trackback/id/tr532136984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yippyupp 2010.07.09. 21:03:56

borzalom...
de a cliffhanger is. mi történt?

havajj 2010.07.12. 09:19:46

jujj, sajnálom..
sok erőt és kitartást kívánok neked, amíg jobb nem lesz. mert egyszer jobb lesz, ezt egy pillanatra se felejtsd el mikor éppen rossz. :(

-x- 2010.07.14. 08:08:48

Sajnálom ;(
Sok erőt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.20. 12:49:19

:(
Gratulálunk az orvosnak, aki először hazaküldte...

"Nem történt semmi. De semmi. Se kivizsgálás, se labor, se gyógyszer. Semmi. "

Persze, minek is azt, ha bejön egy beteg.

Circus 2010.09.24. 11:35:24

Édesapám 21 éve halt meg 5 év szenvedés után, gége...

Anyukám később talált egy új társat magának. Őt tavaly temettük - és ez a történet mintha...

Nem mondok semmit - tudom, hogy tudod.

Frucsasz 2010.09.24. 11:40:52

Rájöttem, hogy ez így félrevezető. Apa még nem halt meg. A jelenlegi állás szerint lehet, hogy nem is kellene meghalnia, de ha az orvosok így folytatják, akkor nem tudom, mi lesz. Teljesen tönkreteszik őt. Elrontották a műtétet, újra kellett műteni, bent hagyták a varratokat stb. Napról napra vannak fejlemények, de mindig csak olyan téren, hogy mit rontottak el, vagy miben gondolkodnak másképp, mint a másik orvos, vagy mint előző nap. Kommunikáció semmi.

Apámat meg még arra se tudom rávenni, hogy legalább a háziorvosát váltsa le, pedig az lemúlt hónapokban már másodszor halt bele majdnem a doki szakértelmébe...

Nem tudom, mit csináljak ,tanácstalan vagyok, sok ilyen jellegű forumot olvasok és próbálok megoldást találni.

Ha kellőképp lehiggadtam, és kivülről tudom szemlélni a dolgokat, akkor folytatom a leírást, mert a hab a tortán még csak ez után jött...

Frucsasz 2010.09.24. 11:42:18

De mindenkinek köszönöm az együttérzést és bátorítást, sokat segítenek nekem, a levelek is, amiket kapok. Jó tudni, hogy ilyenkor is akadnak vígasztaló szavak, jó emberektől.

Mr. Homn 2010.09.24. 16:40:33

ne habozz, keress másik orvost, másik kórházat, másik atyaúristent.
most. azonnal.
minden perc számít.
anyukám egy szar vidéki kórházban halt meg, hajnalban, a mosdóban.
pedig nem mozdulhatott volna -nem is nagyon tudott mozdulni. állítólag folyamatos felügyelet alatt volt... ja. persze.
hiába tömtem a pénzt a dokik, nővérek zsebébe, nem számított.
és a legrosszabb az egészben hogy másnap ment volna érte a helikopter hogy az ország legprofibb klinikájára szállítsa, hozzáértő orvosokhoz. akik nem ígértek csodát, csak annyit hogy még tudnak egy kis időt adni neki. és nekünk.
sokszor elgondolkodtam azon - a veszteség okozta fájdalomtól üvöltve, vagy csendben, befele zokogva miközben öcsémmel készítettük elő édesanyánk végső nyughelyét- mi lett volna ha csak egy nappal korábban találom meg azt a kapcsolatot aki által sikerült intézkednem. mi lett volna ha már hamarabb kétségbe vonom a nagytudású kezelőorvosok véleményét, mi lett volna ha...
szóval ne nézz se istent, se embert, ha kell veszekedj, ha kell vitatkozz, verekedj, mindegy mit, de csinálj valamit. mert ha most nem, később már nem lesz rá lehetőséged...

Circus 2011.09.08. 12:44:40

Figyelj csak, a Praxis blogra nem akarsz benézni, ha még nem jártál ott?

Ott elég sok a doki, hátha van valami konkrét vélemény, esetleg bedobod, közöljék le külön posztnak...

Circus 2011.09.08. 12:44:41

jaj, Te lány................! A szívemet szorítottad össze!

Akkor rengeteg erőt, meg kitartást!
Sikerülni fog, mert sikerülnie kell!!!
:)
süti beállítások módosítása